fbpx

Blog

 • Reisblog 17: Afscheid op het busstation

 • Een laatste sunrise zit er deze ochtend niet in. Bij aankomst in Nairobi regende het en zo sluit ik deze reis in Tanzania ook af.  We verlaten Mikumi met nog een laatste gamedrive en rijden richting het busstation van Morogoro. Zoals afgesproken is dit de plek waar ik afscheid zal nemen van mijn reisgenoten en reis ik per lokale bus verder naar Dar es Salaam airport. Fran en Martina reizen nog 1 week verder met eindbestemming Arusha. Met een gemengd gevoel kijk ik uit het raam en hoop op nog een laatste glimp van wildlife.

  Maar..het avontuur stopt nog niet want de 5 uur durende lokale busreis was ook ‘a kind of  experience’.  Wat een enorme chaos op het busstation van Morogoro.  Iedereen wil je een buskaart verkopen, je tas dragen, of maiskolf voor onderweg … Ik ben blij als ik mijn bus heb gevonden en me achterin kan verstoppen. Nieuwsgierige blikken als ik de bus betreed. Mzungu’s zijn hier werkelijk bijzonder. Als ik naast een moeder met een kleintje van 1 jaar plaatsneem, dan begint deze spontaan te huilen als ze mij ziet. Ik neem afscheid van Fran, Martina en Heriel. En dat valt ons niet helemaal mee. We hebben veel met elkaar meegemaakt, mooie ervaringen gedeeld, veel gelachen en grote afstanden gereden om zoveel moois te zien. Het afscheid is niet voor lang want ik zie Fransisca weer in januari als zij Travel to Africa komt bijstaan op de vakantiebeurs in Amsterdam en Martina zal ik in maart weer ontmoeten tijdens de internationale reisbeurs in Berlijn.

   De 5 uur durende rit vermaak ik me met het kijken naar een Bollywood film (erg populair in Tanzania) en dommel ik geregeld weg, droom ik over Afrika en mijn lieve thuisfront die ik straks weer terug zal zien.  Het wegdommelen wordt regelmatig verstoord door medepassagiers die de microfoon pakken om een boodschap te delen. Nou is mijn Swahili beperkt tot een aantal woorden, maar de boodschap was redelijk duidelijk. Een predikant die zijn geloofsovertuiging deelt en een verkoper die zijn hand en gezichtscrème aan de man (eigenlijk vrouw) brengt en gretig aftrek heeft bij de dames in de bus. Na 5 uur rijden komen we aan in Dar es Salaam busstation. Rekening houdend met opnieuw een enorme chaos (wat reuze meeviel) ontmoet ik Omaru, de chauffeur die mij naar de airport zal brengen. Omaru heeft een vriendelijke en vrolijke uitstraling. Omdat ik nog 2 uur over heb voordat ik op de luchthaven moet zijn, stel ik voor dat we nog een aantal accommodaties in Dar es Salaam bezoeken. Dar kent veel grote en onpersoonlijke zakenhotels, maar net buiten de stad heb ik een klein pareltje aan het strand gevonden. Kleinschalig, persoonlijk en vooral rustig.

   

  Helaas is de tijd kort en rijden we om 17.30 uur naar de luchthaven.  Dar es Salaam airport is verbouwd en terminal 3 is nieuw en heerlijk rustig. Ik eet nog iets, check mijn mails en post mijn laatste berichten. (internet werkt hier top) en verlaat via Nairobi dit mooie land.  Met mooie herinneringen, ervaringen, nieuwe vriendschappen, maar vooral met veel nieuwe ideeën voor reizen met Travel to Africa. Wat was dit een onvergetelijke reis! Met dit laatste reisverslag eindigt het Zuid- en West Tanzania blog. Ik hoop dat ik jullie mee op reis heb kunnen nemen en mee heb laten genieten van deze bijzondere reis!


   

 • Linda van Zijtveld

  Met meer dan 20 jaar ervaring in de reisbranche, heb ik veel verre en bijzondere landen bezocht.

Cookies

Travel to Africa maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen