fbpx

Blog

 • Reisblog 15: Zwemmen onder de waterval

 • Het ontbijt gebruiken we in de tuin met uitzicht op de (zo lijkt het) onbereikbare dichte jungle van Udzungwe Mountains. Vandaag trekken we samen met een ranger de jungle in voor een dayhike naar de Sanje waterfalls. Omdat het park geen wegen kent en alleen te voet bereikbaar is, draait alles in Udzungwe Mountains om wandelen en trekking. Wandelingen vanaf 1 uur tot meerdaagse tochten zijn mogelijk. Voor ons is het een fijne afwisseling na de vele dagen in de auto. Het is een mooie wandeling door het dichtbegroeide woud.  Vandaag komen we vooral vogels, vlinders en een enkele aap tegen tijdens onze klim naar de top van de waterval.  Dit groene park is geen safari bestemming (m.u.v. olifanten) maar vooral een klein paradijs voor botanici en hikers. In 1992 is Udzungwe NP opengesteld door onze Prins Bernhard, die i.s.m. het WNF veel heeft betekent voor Udzungwe NP en de dorpen eromheen.  Er is een speciale ‘Prins Berhard hike’ naar hem vernoemd.  Deze route is een korte wandeling, wij gaan vandaag voor een meer uitdagende hike; de Sanje Falls.

  Door het vele klimwerk (hoewel we in Gombe NP wel wat zijn gewend) is de tocht redelijk intensief. Uiteindelijk horen we na 6 uur wandelen het harde gekletter van het neervallende water. Op de top van de waterval genieten van het mooie uitzicht op de waterval en aan de andere kant het weidse uitzicht over het in de verte gelegen Selous Gamereserve. (het park wat ik helaas tijdens deze reis niet zal bezoeken). We hebben gezonde trek en genieten van onze meegebrachte lunch boxes.

  Na de lunch begint onze afdaling. Bezweet van de inspanning duiken we uiteindelijk onder aan de waterval in het koele water. Heerlijk!  En wat een prachtige plek…

  Het laatste stuk dalen we af en bereiken we weer de bewoonde wereld. Op weg naar onze accommodatie bezoeken we een plaatselijk bijenproject. I.p.v. electric fences, moet dit project voorkomen dat olifanten uit Udzungwe mountains naar de dorpen trekken en hun kostbare oogst vernielen.  Over een lengte van 1 km op ongeveer 1,5 meter hoogte zijn verschillende bijenkisten geplaatst, die met ijzerdraad aan elkaar bevestigd zijn. Als een olifant langs dit draad beweegt, dan activeert dit de kisten en komen de bijen vrij. Olifanten zijn ontzettend bang voor bijen met het gevolg dat zij de weg terug naar de bergen zullen nemen.  Een mooi project wat door de plaatselijke bewoners wordt onderhouden.

  Moe, voldaan en tevreden na weer een mooie dag. Morgen rijden we naar weer een nieuwe bestemming Mikumi.


   

 • Linda van Zijtveld

  Met meer dan 20 jaar ervaring in de reisbranche, heb ik veel verre en bijzondere landen bezocht.

Cookies

Travel to Africa maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen