fbpx

Blog

 • Reisblog 4: Welcome in Paradise – Gombe National Park

 • Wow wat een fantastische dag! Gombe is adembenemend! Terwijl ik dit reisverslag schrijf wacht ik in de mess tent (restaurant) op Martina, Fransisca en Heriel tot zij aansluiten bij het diner. Ik hoor de krekels tjirpen met op de achtergrond het beuken van de golven van Lake Tanganyika. Wij zijn de enige gasten in Mbale Mbale tented camp en vandaag zelfs de enige bezoekers in Gombe National Park. En dat geeft je een exclusief gevoel alsof je Gombe zelf hebt ontdekt.

  Maar laten we de dag beginnen met ons vertrek uit Kigoma. Per boot deze keer. Gombe is alleen over water te bereiken. Met een traditionele houten vissersboot varen we in 2 uur naar Gombe National Park. De boottocht alleen al is prachtig. Het azuurblauwe water van Lake Tanganyika, de witte stranden met daarachter de groene jungle en de hutjes van kleine traditionele vissersdorpjes maakt het beeld van een klein paradijs compleet.  Zodra we Gombe binnen varen wordt de natuur steeds uitbundiger en groener.

  We meren aan bij TANAPA (Tanzania National Parks) waar we vriendelijk worden ontvangen door de rangers en guide. Na een korte briefing over de do’s and dont’s, beginnen we direct aan onze hike naar de chimpansees.  We worden begeleid door de camp manager en onze gids Khalfan.  Deze jongen blijkt de kleinzoon te zijn van Rashid. Zo vertelt hij dat zijn opa vanaf het begin (1960) tot zijn dood in 1990 heeft samengewerkt met Jane. In haar boek ‘In the Shadow of Men”, wordt Rashid ook benoemt.  Het is overigens een prachtig boek wat ik deze reis probeer uit te lezen. Het gaat over haar begin jaren in de jungle van Gombe. Jane is een noemenswaardige vrouw. Zij heeft op jonge leeftijd haar leven gegeven voor de chimps en reist op haar 85e nog steeds 300 dagen per jaar de wereld rond om ons bewust te maken hoe kwetsbaar onze natuur is.  Zo vertelt Khalfan dat Jane 2 maanden geleden nog in Gombe was. Ze verblijft dan in haar eenvoudige huisje aan zee en maakt dan (net zoals wij vandaag) de hike naar haar chimpansees.  Na onze eerste hike dag, kan ik zeggen dat mijn respect voor haar alleen maar groeit!  Want de tocht is behoorlijk zwaar.  Al bukkend en letterlijk op handen en voeten volgen we het steile pad omhoog, op zoek naar de chimpansees.

  Deze hike is een stuk uitdagender en interessanter dan die ik in Kibale Forest (Oeganda) heb gedaan.  Het is een mooie jungle tocht en lijkt meer op de gorilla trekking die wij hebben gedaan in Bwindi NP (Oeganda). In Gombe zijn er momenteel 3 groepen chimpansees; Kasakela (56 chimps), Bwavi (<10 chimps) en Mytumba (40-44 chimps). Alleen de eerst groep kan door toeristen worden bezocht. Iedere groep heeft zijn eigen leefgebied. Gaan ze de grens over dan is het oorlog in chimp wereld. Met letterlijk de dood tot gevolg. Waar de chimps zich deze middag bevinden en hoe lang de tocht uiteindelijk gaat duren weet je nooit van tevoren. Met frisse moed en zin beginnen we aan ons avontuur. Na 3 uur alleen maar klimmen komen we onverwachts een chimpansee tegen op ons smalle en steile pad. Khalfan waarschuwt direct om aan de kant te gaan. Want uiteindelijk moet je een chimp (en zeker niet een mannelijke) nooit in de weg staan. 

   Na onze onverwachte ontmoeting op het pad, horen we het harde roepen of eigenlijk meer gillen (begint zacht en wordt daarna oorverdovend luid) van de rest van de groep chimpansees. We zijn dichtbij! Ons groepje van 4 heeft zich opgesplitst. Fransisca en onze chauffeur hebben het moeilijk tijdens deze klim. Samen met Martina en Khalfan klimmen we verder. Als we bijna bij de chimpansees zijn, krijgen we van onze gids mondkapjes uitgedeeld om te voorkomen dat we ziektes overdragen. En daar zijn ze….  Wow, een groep van ongeveer 12 die heerlijke liggen te luieren onder een boom. Wij mogen op een afstand van ongeveer 10 meter gaan zitten en genieten van deze familie. Chimpansees die elkaar aan het vlooien zijn (niet alleen een reinigend maar vooral sociaal ritueel) en kleintjes die baldadig slingeren van tak naar tak en achter elkaar aan rennen. Wij kijken gefascineerd en maken volop foto’s. Maar de interesse is wederzijds als plots de familie naar ons toekomt. Wat te doen? Je mag geen onverwachte beweging maken en de afstand van 10 meter is inmiddels verkleint tot 0.  We blijven rustig en nederig zitten. Een kleine dappere chimp komt op Martina af.  Hij besnuffelt haar broek en begint eraan te sabbelen wat uiteindelijk overgaat in zachtjes bijten. Door de schrikreactie van Martina rent de kleine chimp weg naar zijn familie die dit van een afstandje bekijkt. De gids gebaart ons dat dit het moment is om ons terug te trekken. Wow, dat was heel dichtbij en mooi! We lopen verder de jungle in totdat we opnieuw een enorm gekrijs horen uit een boom. Het felle en schelle geluid klinkt alsof er een grote ruzie wordt uitgevochten. De gids vertelt dat dit een oproep is naar de andere chimps dat er eten gevonden is. Er klinkt veel gerommel en geruis uit het struikgewas en chimpansees slingeren van van tak naar tak op weg naar de bewuste boom met voedsel. Fantastisch om dit van dichtbij mee te maken. De maximale tijd van 1 uur, dat je bij de chimpansee familie mag blijven is verstreken. Met een gelukzalig gevoel dalen we weer af. Wat was dit ontzettend mooi😊. Morgen maken we opnieuw een hike naar de chimpansees.  Ik vraag me af of het deze dag kan overtreffen.

  Terug bij onze boot, varen we in ongeveer in 10 minuten naar onze tented camp Mbalimbali. Verscholen in de jungle aan een prachtig wit strand liggen de 7 tented chalets. Net als in Gombe NP zijn wij ook hier enige gasten. We worden vriendelijk onthaalt en er staat een heerlijke (late lunch) voor ons klaar. De lunch wordt gegeten in een soort “kippenhok”. Een ruimte omgeven met gaas, om te voorkomen dat de brutale baboons alles van tafel roven. Baboons lopen overal, op het strand, maar ook ’s nachts zijn ze luidruchtig en springen ze met veel kabaal op je tent. Na de lunch nemen Martina en ik een duik in het azuurblauwe Lake Tanganyika.  (geen bilharzia of krokodil). Het water is een verkoelende beloning na de zweterige hike door de jungle. Als we het water uit komen liggen de handdoeken al voor ons klaar op de ligbedden. Terwijl ik tot laat geniet van de ondergaande zon, is een Masai druk met de voorbereidingen van het kampvuur voor vanavond. Ik heb veel van de wereld mogen zien, maar wat is dit echt een DROOM plek😊.


   

 • Linda van Zijtveld

  Met meer dan 20 jaar ervaring in de reisbranche, heb ik veel verre en bijzondere landen bezocht.

Cookies

Travel to Africa maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen