fbpx

Blog

 • Reisblog 6: Slapen in de Bush

 • Deze ochtend vertrekken we vroeg met de boot naar Kigoma en laten we Gombe NP met de chimps achter ons.  Als we wegvaren worden we uitgezwaaid door de vriendelijke staf van Mbalimbali. De mensen die ons de afgelopen dagen zo vertrouwd zijn geworden. Vanaf het water geniet ik nog een laatste keer van het mooie plaatje. Baboons die langs het witte strand lopen en direct daarachter de dichtbegroeide groene jungle van Gombe National Park. Langzaam verliezen we Gombe uit het zicht en keren we terug in de meer bewoonde wereld met vissersdorpjes en uiteindelijk het grote Kigoma. De twee dagen in Gombe, voelen aan als 2 weken. Ik heb nu al heimwee…

  Een nieuw avontuur staat ons te wachten als we de boot verruilen voor onze auto en op weg gaan naar Katavi. Nog even pinnen in Kigoma en genieten van het zondagse leven. De mensen zijn blij, dragen nette zondagse kleding en als we langs een kerk rijden aan de rand van de weg horen we vrolijke en luide liederen.  Langzaam verandert het levendige straatbeeld in groene natuur.  We rijden door een natuurreservaat waar een 1 lange ‘gravel road’ van rode aarde doorheen gaat. Urenlang komen we geen auto of mensen tegen. Pech onderweg moeten we niet krijgen zo zonder bereik van telefoon en niemand die we tegen komen.   

  Uiteindelijk bereiken we na 9 uur rijden Nomad Bush camp. Als we aanrijden heb ik direct het WAUW gevoel. Een bushcamp welke tijdelijk (van juni-november) is opgezet, midden in de natuur. We worden door de complete staf opgewacht, Karibu! De manager van het camp, Julian is een hippe Belg met een grappig Frans accent. Hij heeft over de hele wereld gereisd maar heeft vooral zijn hart verloren aan Afrika. Hij blijkt een echte gastheer te zijn met passie voor de natuur en iemand die de mensen uit de groep graag bij elkaar brengt. Tijdens het kampvuur stelt hij ons voor aan de rest van de groep, allen travelagents. Een Canadees en Amerikaans koppel, een Spaanse dame en een representative van Nomad Engeland.

  Voordat we aan het diner beginnen, inspecteren we de tent die wij met z’n drieën delen. Onze tent ligt ver weg in de bush en is stijlvol ingericht tent met 3 grote bedden en een buitendouche. De bedden zijn opgemaakt met luxe bedlinnen en in de douche liggen badjassen en slippers voor ons klaar.  De inrichting is precies zoals het moet zijn, not too much met een koloniale sfeer. Een medewerker vraagt ons hoe laat we willen douchen. Even later vult hij het water in een bucket achter onze tent en kunnen we onder een fonkelende sterrenhemel genieten van een warme douche. Het blijft natuurlijk een bushcamp, geen leidingen en elektriciteit (m.u.v. de aggregaat die ’s avonds voor een aantal uren zorgt voor verlichting en het opladen van de apparatuur).  Geen wifi, wat het onmogelijk maakt om mails te checken en contact te houden. Dit geeft stress, wat natuurlijk erg tegenstrijdig is bij een locatie zoals deze. Na een lekkere douche worden we onder begeleiding (uiteindelijk loopt het wild overal) naar de kampvuur plek gebracht.  We drinken een glas wijn en delen onze ervaringen van de dag met de andere gasten. Zij hebben vandaag een zware dag gehad en zijn wat aangeslagen. Deze ochtend hebben ze tijdens een gamedrive een groep (zeldzame) wilddogs gespot.  Twee van deze wilddogs zijn ter plaatse door rangers van TANAPA (Tanzania Nature Parks owned by government) met een verdovingspijl neergeschoten om daarna een ‘collar’ te bevestigen, een band met ingebouwde zender. Dit doen ze om zo de wilde honden te kunnen tracken. Om te voorkomen dat deze beschermde dieren het park verlaten en de dorpjes intrekken. Daar worden ze (voor veiligheid en behoud van eigen vee) veelal door dorp bewoners vergiftigd. Door deze tracking collar kunnen de rangers de wilddogs op tijd terugdrijven in het park. Bij een van de twee wild dogs, blijkt dat er een te hoge dosis is toegediend. Hij herstelt niet en de rangers en de groep laten hem slapend achter terwijl hyena’s op de loer liggen. Niet wetende of de wild dog de nacht zal overleven. We eten deze avond met elkaar aan een lange tafel. Overal hangen sfeervolle olielampjes en de tafel is rijkelijk gedekt met zilverbestek, wit tafellinnen en veel wijnglazen die onbeperkt (kunnen) worden gevuld. Het eten is heerlijk en het is leuk om ervaringen van andere travelagents all over the world te delen.  In de andere tent staan koloniale stoelen en banken, een bar met drankjes en een boekenkast met de mooiste boeken over Afrika. Op de grote veranda liggen kussens waar je heerlijk kunt zitten/loungen en kan genieten van het uitzicht. Nergens is de natuur zo dichtbij. Bushcamps I love it! Moe en voldaan van de dag  gaan we de nacht in..


   

 • Linda van Zijtveld

  Met meer dan 20 jaar ervaring in de reisbranche, heb ik veel verre en bijzondere landen bezocht.

Cookies

Travel to Africa maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen